Hjälstaviken. Jaha, då var man här igen då. Mitt förra besök var inte alls länge sedan och då var nog höjdpunkten kattugglorna i Stora parnassen. Kanske får jag se dem igen idag och med lite tur är trädkryparna kvar i trädet jag såg dem sist.

Men innan jag kommer till Stora parnassen så är det ett obligatoriskt stopp i Gölja. Grågässen har ungar sedan ett tag tillbaka men än så länge har sothönornas ungar inte kommit ur sina ägg.

Gräsanden har fått sina ungar och konstigt nog fick jag komma tillräckligt nära för några närbilder. Hur söta som helst!

En svan kom nyfiket fram medan jag visade gräsandsungarna uppmärksamhet.

Här är en sothöna med sina enorma fötter som traskade omkring i vattnet och letade mat. En kricka satt i vägkanten och mådde gott.


Väl framme i Hjälstaviken gick jag in vid parnassen och letade efter ugglorna, men där gick jag bet. Inte heller trädkryparna var vid sitt bo. Dags för plan B.

Plan B i det här fallet var att försöka få lite actionbilder av framförallt flygande fåglar. Det är något jag har haft svårt att få till.

Jag gissade att det var lättast att få lägen att fota flygande fåglar antingen vid fågeltornet eller gömslet. Gömslet fick det bli.

Jag hade gott om tid på mig så innan gömslet fick det bli en avstickare upp på Kvarnberget då jag aldrig varit där uppe.

Eftersom temperaturen var hög var det skönt där uppe och det fläktade en del. Det fick bli en kopp kaffe och lite macrobilder innan nedfärd.

Utsikt över Hjälstaviken från Kvarnberget
Stor svävfluga

Dags att gå till gömslet! Ner från berget via kohagen och längs kostängslet. Några bilder blev det längs vägen. Här är en stor slända.

Sädesärla med näbben full med mat till sina ungar gissar jag. En talgoxe i vassen. Ett par färglada kärlekskranka sländor och en fågel jag inte känner igen. Rödbena kanske?

En ståtlig gråhäger passerade.

I vassen håller det till olika sångare. Sävsångare, rörsångare, vassångare… Det är tror jag är två sävsångare. Jag såg också ett par sävsparvar.

Det blev många fåglar att fotografera på vägen från berget. Här är två ladusvalor på varsin stolpe och en väldigt nyfiken gulärla. En tofsvipa ville också vara med.


Väl i gömslet var det inte mycket till action. En knipa simmade lungt omkring och en mås ruvade i sitt bo på taket till gömlset.

Efter en stunds väntan började fisktärnor dyka upp. De flög i cirklar runt gömslet och slog ner i vattnet så fort de fick syn på en fisk. De var bra motiv att träna på actionbilder!

Ganska snabbt insåg jag att det var begränsande att sitta i gömslet då de flygande fåglarna inte syntes så bra inne under taket.

Jag gick tillbaka över spångarna och in till den lilla viken vid fågelmatningen där jag såg att tärnorna flög in ibland. Ett perfekt ställe att sitta och vänta på rätt läge att fotografera.

Om och om kom de in i viken och slog ner. Några bilder fick jag och ljuset kunde inte bli mycket bättre!


Att fota tärnorna var bra träning men det blev många oskarpa bilder som raderades i Lightroom hemma.

Solen stod lågt och det var dags att åka hem för den här gången.


In via Gölja och Hovberga med några avslutande bilder. Gräsandsungarna var fortfarande aktiva och de verkar ha det bra där med gott om mat.